Chrustowe kokardki

0 (0 ocen)

czyli faworki w innym kształcie, dzieci z pewnością będą miały frajdę podczas ich przygotowania

Składniki:

  • 4 żółtka
    2 białka
    3/4 szklanki cukru
    200 gram kwaśnej śmietany 18 %
    70 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 kostki roztopionej margaryny
    1 łyżka octu
    1 kilogram smalcu w kostce
    cukier puder do posypania

Chrustowe kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, białka, cukier, kwaśną śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, rozpuszczoną margarynę i ocet przełożyć do miski i dokładnie razem zagnieść. Jeżeli ciasto będzie kleiło się do ręki należy dosypać trochę mąki. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować. Szklanką lub literatką wykrawać kółka. Każde kółko ścisnąć na środku dwoma palcami i zagnieść do środka formując kokardkę. Smalec rozgrzać w garnku. Smażyć na nim kokardki z obu stron na rumiano. Usmażone kokardki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy