Chrustowe kokardki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zgodnie z obyczajem w tłusty czwartek nie może zabraknąć w moim domu chrustu.

  • 45 min

Składniki:

  • -3 szklanki mąki

    -6 żółtek

    -0,5 łyżeczki soli

    -1 łyżeczka cukru pudru

    -1 łyżka spirytusu,ewentualnie możemy go zastąpić octem 6%

    -7 łyżek śmietany 18%;

    -smalec do smażenia

    -cukier puder do posypania

Chrustowe kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    .Mąkę przesiać na stolnicę ,dodać sól ,cukier, żółtka,śmietanę i spirytus.Zagnieść ciasto dokładnie wyrobić.Następnie zbić mocno wałkiem,tak długo aż pojawią się pęcherzyki.

    .Ciasto przykryć i odstawić na około 40 minut w chłodne miejsce.

    .Schłodzone ciasto podzielić na części i bardzo cienko rozwałkować .Karbowaną foremką wycinać kółka.Następnie nadać im kształt kokardek.

    .Smażyć w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.Wyjmować łyżką cedzakową , układać na papierowym ręczniku a gdy ociekną z tłuszczu przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy