Funnel Cakes

0 (0 ocen)

Funnel Cakes to przysmak pochodzący z Ameryki Północnej. Króluje na festynach, imprezach sportowych, targach czy nadmorskich kurortach.Podaje się najczęściej z cukrem pudrem i gęstym, owocowym sosem. W naszej polskiej kuchni znany pod nazwą – chrust lany.

Składniki:

  • 3 duże jajka
    16 g cukru waniliowego
    220 g mąki
    150 ml mleka
    15 ml wódki
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder

Funnel cakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Do miski wbijamy żółtka, białka pozostawiamy w drugiej misce. Do żółtek dodajemy cukier wanilinowy i ucieramy. Następnie stopniowo dodajmy mleko, mąkę i wódkę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Ubita pianę łączymy z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie, najlepiej przy pomocy łyżki, do całkowitego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka, ale taka ma być. Ciasto przekładamy do lejka i na rozgrzanym oleju robimy okrągłe zawijasy. Wszystko zależy od Waszych potrzeb. Smażymy chwilę z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem owocowym

Porady

Moje rady: – chrust najlepiej smakuje po usmażeniu, jeszcze tego samego dnia – można użyć rękawa cukierniczego z tylką Wilton 12 – można użyć grubej torebki foliowej, w której odcinamy róg

Komentarze

Podobne przepisy