Chrust

0 (0 ocen)

  • 50 min

Stare przepisy są najbardziej sprawdzone, a słodkości najlepsze.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
    kieliszek spirytusu,
    7 żółtek,
    40 dkg. mąki tortowej,
    cukier puder.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka z solą ubić spiralką na masę. Na stolnicę wsypać mąkę tortową zrobić w środku dołek i do niego wlać masę, zagniatać ciasto, dolewając spirytus. Zagniecione ciasto powinno być jak gąbka. Bić zagniecionym ciastem o stolnicę, następnie zostawić pod przykryciem przez 10 minut.
    Rozwałkować ciasto bardzo cieniutko, wycinać paski radełkiem nożykiem, lub nożem, nacinając wycięty pasek w środku. Następnie koniec pasków przełożyć do środka i uformować chrust. Smażyć uformowane paski na głębokim olej do czasu aż będą lekko złociste. Wykładać na talerz wyłożony papierem, aby odciekły. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Porady

Zagniecione i uformowane w kulę ciasto chwilę mocno biję (rzucam) o stolnicę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Spirytus Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować