Chruściki kokardki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proponuję chruściki kokardki które bardzo szybko się robi. A jeszcze szybciej znikają. Co roku obowiązkowo piekę je bo jak tu nie lubić chruścików.

  • 45 min

Składniki:


  • 5 żółtek
    37 dkg mąki pszennej
    sól szczypta
    1/3 szklanki śmietany 18% ukwaszonej
    4 łyżki masła
    cukier puder
    5 łyżek spirytusu
    olej rzepakowy

Chruściki kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Mąkę przesiewam, dodaję żółtka, śmietanę, spirytus, sól, masło. Produkty łączę krojąc nożem, następnie zagniatam rękoma.
  • ciasto zagniecone 2. Za pomocą wałka uderzam ciasto energicznie. Robię tak około dwie minuty. Na stolnicy podsypanej mąką wałkuje je bardzo cienko.
  • ciasto rozwałkowane 3. Wycinam prostokąty 7X 6 cm. Ściskam palcami ciasto na środku robiąc kokardkę. Olej rozgrzewam w głębokiej patelni, faworki muszą w nim swobodnie pływać. Wkładam kawałek ziemniaka na rozgrzany tłuszcz żeby sprawdzić czy ma odpowiednią temperaturę. Jak ziemniak zarumieni się wkładam kokardki. Za pomocą patyczka do ciasta przewracam je podczas smażenia.
  • faworki wykrojone 4. Jak będą zarumienione z dwóch storn wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podczas smażenia zmniejsza temperaturę tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy