Chłopska potrawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę z boczkiem kroimy
w kostkę. Wkładamy do garnka
ze stopioną margaryną, podduszamy
na małym ogniu. Po ok.
10 minutach dodajemy pokrojone
w cienkie półplasterki cebule,
pomidory i czosnek oraz
pokrojone w kostkę papryki.
Przykrywamy i dusimy 10 min.
2.Garnek odkrywamy i dodajemy
pozostałe składniki: musztardę,
wino albo wódkę oraz
przyprawy (przyprawe uniwersalna, bazylię, oregano).
Przyprawiamy dość ostro.
Mieszamy i pozostawiamy
na ogniu bez przykrycia na 5-8
minut. Podajemy w głębokich
talerzach.
Porady
● Zamiast kiełbas można dodać pokrojone w kostkę i obsmażone na tłuszczu różne rodzaje mięs: drobiowe, wieprzowe lub wołowe.
Komentarze