Chłodnik śledziowy z ziemniakami w mundurkach

0 (0 ocen)

  • 60 min

U nas w domu w piątki nie jemy mięsa, a ten przepis Mama zna jeszcze ze swojego rodzinnego Wilna. Robimy go głównie w lecie, ale teraz w trakcie Wielkiego Postu podany z gorącymi ziemniakami w mundurkach smakuje równie dobrze. Nie są to śledzie w śmietanie, a właśnie zimna zupa. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 duże płaty solonych matiasów
    250 ml śmietany 18%
    500 ml gęstej maślanki
    1 pęczek szczypiorku
    2 łyżeczki cukru
    2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    ziemniaki ugotowane w mundurkach
    woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi

Chłodnik śledziowy z ziemniakami w mundurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy opłukać i zamoczyć w wodzie z octem na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić w paseczki. Do miski dodać musztardę, cukier, pieprz, śmietanę , maślankę oraz pokrojony drobno szczypiorek.... spróbować, bo sól czasem nie jest potrzebna, choć z drugiej strony śledzie po wymoczeniu często jej potrzebują. Pozostawić na godzinkę w lodówce. Wyłożyć na głęboki talerz posypać szczypiorkiem.

Porady

Podawać z gorącymi ziemniakami w mundurkach. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy