Chłodnik mleczno-owocowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Robię ten chłodnik od 25 lat, a nauczyła mnie tego babcia. Wszystkim smakuje i nie niszczywitamin zawartych w potrawie.

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
    1/2 kg dowolnych owoców jagodowych
    3 żółtka
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy

Chłodnik mleczno-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik mleczno-owocowy 1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy kilka łyżek gorącego mleka i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • Chłodnik mleczno-owocowy 2. Pozostałe mleko zagotowujemy. Masę żółtkową wlewamy do wrzącego mleka i cały czas dokładnie mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania. Po 3 minutach garnek zdejmujemy z ognia. Masę studzimy, wstawiając garnek do naczynia z zimną wodą.
  • Chłodnik mleczno-owocowy 3. Masę ubijamy trzepaczką, aż mleko się spieni. Mieszamy z przebranymi, umytymi i osuszonymi owocami. Wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze
    schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy