Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim

0 (0 ocen)

  • 15 min

W upalne dni chętnie sięgamy po coś lekkiego i orzeźwiającego. Na letni obiad idealnie sprawdzi się proponowana dziś przeze mnie zupa- chłodnik, którego bazę stanowi arbuz i truskawki. Pikanterii potrawie dodaje imbir, którego charakterystyczny smak idealnie uzupełnia aromat trawy cytrynowej i bazy

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    · 250 g truskawek + kilka do podania
    · 300 g obranego arbuza (waga po obraniu ze skóry)
    · sok z 1/2 cytryny
    · łyżeczka świeżego startego imbiru
    · świeża bazylia
    · łyżeczka octu balsamicznego
    · ser bałkański
    · 2 łyżki oleju rzepakowego + do podania
    · 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
    - łyżeczka miodu wrzosowego
    · sól
    · pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki i pozbawionego skóry i pestek arbuza blednujemy. Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód wrzosowy, starty imbir, trawę cytrynową oraz kilka listków bazylii.
    Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy i przecieramy przez gęste sito. Przekładamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Schłodzony wykładamy na talerze. Chłodnik podajemy ze świeżą bazylią, pokrojonymi w plasterki truskawkami i serem bałkańskim, skropiony olejem rzepakowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować