Chłodnik z krewetkami i fetą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uch - jak gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco!...:) chłodnik najlepszy na upały

  • 45 min

Składniki:

  • składniki:
    * 1 pęczek botwiny (z buraczkami)
    * 1 pęczek rzodkiewek
    * 1 pęczek koperku
    * 3 ogórki małosolne
    * 3 ogórki gruntowe
    * 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu
    * 2 ząbki czosnku
    * sól
    * czarny pieprz
    * 1 łyżka cukru
    * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego
    dodatkowo:
    ok. 10-15 małych krewetek
    100 - 150 g sera feta
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżka sosu chili
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sok z 1/4 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z krewetkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła buraczki. Dodajemy również pocięte drobno łodygi z liśćmi. Botwinę gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Masę schładzamy w dużej misce.
    Trzemy na tarce obrane ogórki, umyte rzodkiewki i mieszamy z masą buraczkową.
  • 2. Dodajemy pocięty drobno koperek, szczyptę soli, pieprzu, cukier, przeciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy kefirem. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy. Gotowy chłodnik podajemy z krewetkami i z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta.
    Krewetki podsmażamy na oliwie. Ok. 3 min. z dodatkiem sosu chili, i czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec skrapiany sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować