Coś pysznego, gdy za oknem doskwiera upał!! Chłodnik jest delikatny w smaku, a pikanterii dodaje mu papryka użyta do dekoracji. Jak większość tego typu zup powstaje bardzo szybko. Polecam podać go w towarzystwie grzanek, czy sucharków!
Składniki:
Składniki:
• 1 duży jogurt naturalny (400 ml),
• 2 małe ogórki gruntowe,
• 2 owoce awokado,
• Sok z ½ limonki,
• 2 ząbki czosnku,
• ¼ małej cebulki,
• Łyżka oliwy z oliwek,
• Sól, pieprz do smaku,
• Pomidorki koktajlowe do dekoracji,
• Papryka w proszku do dekoracji,
• 3-4 kostki lodu
Chłodnik z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy , kroimy na mniejsze części (nie obieramy ze skórki). Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Awokado nacinamy w połowie, przekręcamy, usuwamy pestkę , obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
Tak przygotowane składniki umieszczamy w garnku. Skrapiamy sokiem z limonki i zalewamy jogurtem. Całość miksujemy. Dodajemy oliwę oraz doprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy kostki lodu i miksujemy do ich rozkruszenia.
Chłodnik porcjujemy na miseczki. Dekorujemy pokrojonymi pomidorkami oraz papryką w proszku. Podajemy od razu.
Komentarze