Chłodnik z awokado

0 (0 ocen)

Coś pysznego, gdy za oknem doskwiera upał!! Chłodnik jest delikatny w smaku, a pikanterii dodaje mu papryka użyta do dekoracji. Jak większość tego typu zup powstaje bardzo szybko. Polecam podać go w towarzystwie grzanek, czy sucharków!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duży jogurt naturalny (400 ml),
    • 2 małe ogórki gruntowe,
    • 2 owoce awokado,
    • Sok z ½ limonki,
    • 2 ząbki czosnku,
    • ¼ małej cebulki,
    • Łyżka oliwy z oliwek,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Pomidorki koktajlowe do dekoracji,
    • Papryka w proszku do dekoracji,
    • 3-4 kostki lodu

Chłodnik z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone składniki 1. Ogórki myjemy , kroimy na mniejsze części (nie obieramy ze skórki). Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Awokado nacinamy w połowie, przekręcamy, usuwamy pestkę , obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
    Tak przygotowane składniki umieszczamy w garnku. Skrapiamy sokiem z limonki i zalewamy jogurtem. Całość miksujemy. Dodajemy oliwę oraz doprawiamy do smaku. Na koniec wrzucamy kostki lodu i miksujemy do ich rozkruszenia.
    Chłodnik porcjujemy na miseczki. Dekorujemy pokrojonymi pomidorkami oraz papryką w proszku. Podajemy od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy