Chłodnik z młodych buraczków z sokiem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, selera, pietruszkę , jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Liście drobno kroimy.
Buraki myjemy i kroimy w drobna kostkę lub też możemy zetrzeć .
Cebulę i pora drobno kroimy. Na rozgrzanym na patelnie maśle podsmażamy cebulę, pora, marchewkę, selera, pietruszkę . W garnku zagotowujemy wodę, przekładamy podsmażone warzywa , buraka, jabłko, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 30 min aż buraczki zmiękną a wywar stanie się esencjonalny. Następnie dodajemy drobno pokrojone listki buraczane i ponownie gotujemy jeszcze około 15 min. Gdy listki zmiękną wszystko miksujemy (wyjmujemy liścia i ziele). Kiedy przestygnie, dolejemy sok z jabłek oraz śmietanę taką ilość jaka jest potrzebna, aby chłodnik nie był ani zbyt gęsty, ani zbyt rzadki i wszystko dokładnie mieszamy lub jeszcze raz miksujemy.
Chłodnik doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Smacznego!
Komentarze