Chłodnik wiśniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Specjalność mojej mamy i moja ulubiona zupa. Teraz gotuję mężowi i dzieciom, którzy też ją polubili. Bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

  • ● 70 dag wiśni
    ● 4 łyżki cukru
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    Grzanki: 1/2 długiej bułki
    ● żółtko
    ● szklanka mleka
    ● 2 łyżki masła
    ● 3 łyżki cukru pudru

Chłodnik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy, drylujemy, 1/3
    wkładamy do lodówki. Pozostałe
    wrzucamy na wrzątek, zagotowujemy
    pod przykryciem na
    dużym ogniu, a następnie przecieramy
    przez sito i studzimy.
  • 2. Mąkę mieszamy w szklance
    zimnej wody, łączymy z przetartymi
    owocami. Zagotowujemy,
    odstawiamy i chłodzimy. Dodajemy
    owoce z lodówki i śmietanę.
  • 3. Żółtko mieszamy z mlekiem,
    zanurzamy kromki bułki i krótko
    obsmażamy z obu stron. Gorące
    grzanki posypujemy cukrem
    pudrem. Zupę podajemy z ciepłymi
    grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy