Chłodnik truskawkowy z biszkoptami i lodami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Jestem studentką V roku. Gotuję dla siebie i męża. Lubię wymyślać różne słodkie dania,jak ten szybki do przygotowania chłodnik.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 1 litr zsiadłego mleka lub maślanki
    ● 1 szklanka śmietany 18-proc.
    ● 50 dag truskawek
    ● 2 żółtka
    ● 10 dag cukru pudru
    ● 8 gałek lodów, np. waniliowych
    lub truskawkowych
    ● 1/2 małego op. biszkoptów
    ● 2-3 gałązki świeżej mięty lub melisy
    do dekoracji

Chłodnik truskawkowy z biszkoptami i lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zsiadłe mleko zagotowujemy
    na małym ogniu. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na
    puszystą masę
  • 2. Do masy z żółtek cienką
    strużką wlewamy wrzące mleko,
    cały czas energicznie mieszając
    trzepaczką. Odstawiamy
    do ostudzenia
  • 3. Truskawki myjemy, osuszamy
    i usuwamy szypułki. Owoce
    miksujemy lub przecieramy
  • 4. Mus truskawkowy starannie
    mieszamy ze zsiadłym mlekiem
    lub maślanką oraz śmietaną.
    Odstawiamy na kwadrans
    w chłodne miejsce.
  • 5. Do 4 salaterek rozlewamy
    porcje chłodnika, wkładamy
    po 2 gałki lodów oraz kilka
    biszkoptów. Dekorujemy ziołami
    i od razu podajemy

Porady

Redakcyjnej kucharki Krystyny ● Deser można też posypać czekoladowymi wiórkami i udekorować kleksami śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy