Chłodnik truskawkowy

0 (0 ocen)

Pyszna, owocowa zupa, która najlepiej smakuje na zimno. :-) By była sycąca można dodać do niej makaron lub ryż. Bez dodatków to pyszna forma deseru.

Składniki:

  • 300g truskawek
    1/2 opakowania kisielu truskawkowego
    250ml wody + 100ml do kisielu
    3 łyżki cukru

Chłodnik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki miksujemy blenderem, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty.
  • 2. Kisiel rozrabiamy w 100ml wody. Wlewamy do truskawek. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje.
  • 3. Gotową zupę studzimy, przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny.
  • 4. Zupę można podać z ryżem lub makaronem - wtedy jest bardziej sycąca. Bez dodatków to smaczny deser.

Porady

By zupa była bardziej sycąca, można dodać do niej makaron lub ryż.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy