Chlebki Pita pszenno-żytnie

4.48 (165 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zawsze chciałam je upiec, ale obawiałam się, że nie wyrosną ale zmontowałam super przepis na wspaniałe chlebki pita.Są takie jakie powinny być: cieniutkie, nie przemakają sosem no i ładnie puchną

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 150 gramów
    - mąka żytnia razowa 2000: 100 gramów
    - woda: 120 mililitrów
    - drożdże: 15 gramów
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebki pita pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chlebek pita krok po kroku 1. W misce mieszamy dwa rodzaje mąki, sól. Dodajemy drożdże wymieszane z wodą i olej.

    Wyrabiamy przez 5 minut ciasto. Ma być jędrne, gładkie i lekko kleić się do rąk.
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce ok 24 C do wyrośnięcia przez ok 30 minut powinno podwoić objętość.
  • pita z kurczakiem 2. Ciasto dzielimy na 6 równych części, robimy kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy placki o 5mm grubości. Placki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

    W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C i wkładamy blachę, na której będziemy piekli chlebki.

    Lekko wyrośnięte chlebki przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy ok 7 minut. Chlebki dosłownie rosną w oczach :)

    Żeby chlebki nie były za twarde to ich za mocno nie rumienimy. Ja na moich miałam dosłownie tylko odrobinę rumieńca :)

    Chlebki rozcinamy i faszerujemy dowolnymi składnikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować