Zawsze chciałam je upiec, ale obawiałam się, że nie wyrosną ale zmontowałam super przepis na wspaniałe chlebki pita.Są takie jakie powinny być: cieniutkie, nie przemakają sosem no i ładnie puchną
Chlebki pita pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy dwa rodzaje mąki, sól. Dodajemy drożdże wymieszane z wodą i olej.
Wyrabiamy przez 5 minut ciasto. Ma być jędrne, gładkie i lekko kleić się do rąk.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce ok 24 C do wyrośnięcia przez ok 30 minut powinno podwoić objętość.
2.Ciasto dzielimy na 6 równych części, robimy kulki i na lekko podsypanej stolnicy wałkujemy placki o 5mm grubości. Placki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C i wkładamy blachę, na której będziemy piekli chlebki.
Lekko wyrośnięte chlebki przekładamy na nagrzaną blachę i pieczemy ok 7 minut. Chlebki dosłownie rosną w oczach :)
Żeby chlebki nie były za twarde to ich za mocno nie rumienimy. Ja na moich miałam dosłownie tylko odrobinę rumieńca :)
Chlebki rozcinamy i faszerujemy dowolnymi składnikami.
Komentarze