Chlebek ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest wspaniałym chlebem, cudownie pachnie.Śliwki dodają mu cudownego smaku i wilgotności.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - otręby pszenne: 1 szklanka
    - mąka żytnia chlebowa: 1 szklanka
    - śliwki kalifornijskie bez pestek: 1 szklanka
    - słonecznik łuskany: 2 łyżki
    - dynia łuskana: 2 łyżki
    - drożdże piekarskie: 8 dekagramów
    - sól: 2 łyżeczki
    - serwatka: 4.5 szklanki
    - margaryna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chlebek ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miseczki wlewam ciepłą serwatkę.
  • 2. Do serwatki, dodaję sól, drożdże, mieszam do rozpuszczenia się składników.
  • 3. Następnie wsypuję mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby pszenne, dodaję słonecznik łuskany, dynię łuskaną, wyrabiam.
  • 4. Do wyrobionego ciasta, dodaję pokrojone śliwki kalifornijskie, mieszam z ciastem.
  • 5. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką lnianą.
  • 6. Do drugiej miseczki, szerszej od miski z ciastem, wlewam ciepłą wodą.
  • 7. Do ciepłej wody wstawiam miseczkę z ciastem, czekam aż wyrośnie ciasto.
  • 8. Gdy ciasto chlebowe wyrośnie, przerabiam go ponownie i znów wstawiam miseczkę z ciastem do ciepłej wody, czekam aż ponownie wyrośnie.
  • 9. Gdy ciasto chlebowe wyrośnie, wykładam go na dwie blaszki, długie keksówki posmarowane margaryną.
  • 10. Wierzch ciasta chlebowego smaruję mlekiem.
  • 11. Chleb piekę około 70 minut w 170 stopniach.
  • 12. Po upieczeniu chleb wykładam z piekarnika by wystygł. zyczę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować