Chlebek w takim garnku wychodzi naprawdę o wiele lepszy niż pieczony zwyczajnie w foremce lub na blaszce. Jego skórka jest chrupiąca, błyszczy, a chlebek dłużej zachowuje swoją świeżość.
Składniki:
Składniki na jeden chlebek
Zaczyn:
30-35 gr świeżych drożdży
1/3 szkl wody + 2 lub 3 łyżki mleka (niekoniecznie)
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
500 gr mąki pszennej typ 650
100 gr kaszy manny
2 łyżki oliwy
1 szkl zsiadłego mleka + (jeśli ciasto będzie wymagało to jeszcze 2-3 łyżki )
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki lnu
pół łyżeczki papryki słodkiej (niekonieczne)
Chlebek z kasza manną i mlekiem zsiadłym pieczony w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.
3.W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski.
4.Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min.
3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę lub bochenek i wkładamy do garnka rzymskiego z którego wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi.
5.Przykrywamy i wsadzamy do zimnego piekarnika na 15 min.
4. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h.
15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca
Komentarze