Często go piekę. Jest szybki w przygotowaniu i pyszny
2 godz. 20 min
Składniki:
na 2 chlebki
1,20 kg mąki pszennej (ja używam typ 650)
2 spore cebule (1 czerwona , jedna żółta)
3 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
50g świeżych drożdży
ok 3 1/2 szklanki letniej wody
Chlebek z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Odstawić na 5 minut. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, cukier , podsmażoną na małej ilości oliwy cebulkę (wcześniej ostudzoną) oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne im dłużej tym lepiej.
Gotowe przykrywamy czysta ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po ty czasie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na pół.
2.Dwie keksówki smarujemy lekko oliwą i obsypujemy mąką. Formujemy 2 chlebki i wkładamy do keksówek (teraz możemy również nożem zrobić wzór na chlebku) . Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Podrośnięte chlebki pieczemy w piecu nagrzanym do 190 stopni 30-35 min aż skórka nabierze złotego koloru.
Po wyjęciu z pieca wyjmujemy chlebki od razu z keksówek i odwracamy je do góry dnem na 2 minuty dziek czemu skórka nam się nie oddzieli od reszty chleba. Po 2 minutach chlebki odwracamy i studzimy najlepiej na kratce.
Porady
Chlebek rewelacyjnie smakuje na gorąco razem ze świeżym masełkiem
Komentarze