Chlebek z cebulką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Często go piekę. Jest szybki w przygotowaniu i pyszny

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • na 2 chlebki
    1,20 kg mąki pszennej (ja używam typ 650)
    2 spore cebule (1 czerwona , jedna żółta)
    3 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    50g świeżych drożdży
    ok 3 1/2 szklanki letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Odstawić na 5 minut. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, cukier , podsmażoną na małej ilości oliwy cebulkę (wcześniej ostudzoną) oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne im dłużej tym lepiej.
    Gotowe przykrywamy czysta ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po ty czasie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na pół.
  • 2. Dwie keksówki smarujemy lekko oliwą i obsypujemy mąką. Formujemy 2 chlebki i wkładamy do keksówek (teraz możemy również nożem zrobić wzór na chlebku) . Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Podrośnięte chlebki pieczemy w piecu nagrzanym do 190 stopni 30-35 min aż skórka nabierze złotego koloru.
    Po wyjęciu z pieca wyjmujemy chlebki od razu z keksówek i odwracamy je do góry dnem na 2 minuty dziek czemu skórka nam się nie oddzieli od reszty chleba. Po 2 minutach chlebki odwracamy i studzimy najlepiej na kratce.

Porady

Chlebek rewelacyjnie smakuje na gorąco razem ze świeżym masełkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować