Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Pyszny, pachnący wakacjami chlebek .

  • 60 min

Składniki:

  • Na zaczyn:
    300 g mąki pszennej
    2 g świeżych drożdży
    szczypta cukru
    ciepła woda
    Ciasto:
    550 g mąki pszennej
    2 łyżi soli
    10 g świeżych drożdży
    350 ml ciepłej wody
    4 łyżki oliwy z oliwek
    po 15 sztuk oliwek zielonych i czarnych
    3 łyżki przyprawy włoskiej
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0na1fms 1. Z podanych na początku składników robimy zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryty ściereczką, w ciepłe miejsce.
    Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże, zaczyn, oliwę, wodę, pokrojone na drobno oliwki i przyprawę włoską. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy do natłuszczonych foremek, smarujemy po wierzchu oliwą, posypujemy czarnuszką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.

Porady

Chlebek najlepiej smakuje lekko ciepły ze świeżym masełkiem. Dla zwiększenia aromatu możemy dodać do chleba świeżą bazylię lub rozmaryn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować