Na zaczyn:
300 g mąki pszennej
2 g świeżych drożdży
szczypta cukru
ciepła woda
Ciasto:
550 g mąki pszennej
2 łyżi soli
10 g świeżych drożdży
350 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
po 15 sztuk oliwek zielonych i czarnych
3 łyżki przyprawy włoskiej
czarnuszka do posypania
Chlebek włoski z oliwkami i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych na początku składników robimy zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryty ściereczką, w ciepłe miejsce.
Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże, zaczyn, oliwę, wodę, pokrojone na drobno oliwki i przyprawę włoską. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy do natłuszczonych foremek, smarujemy po wierzchu oliwą, posypujemy czarnuszką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut.
Porady
Chlebek najlepiej smakuje lekko ciepły ze świeżym masełkiem. Dla zwiększenia aromatu możemy dodać do chleba świeżą bazylię lub rozmaryn.
Komentarze