Chlebek włoski - "Trzy smaki"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Trójkolorowy chlebek w kolorach włoskiej flagi, nie tylko ładnie wygląda, jest bardzo smaczny.

Składniki:

  • 3 szkl. maki pszennej
    35 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy z oliwek
    220 ml letniej wody
    2 kopiaste łyżki szpinaku rozdrobnionego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki mąki (do ciasta zielonego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek włoski - "trzy smaki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży ,cukru, 2 łyżek mąki i odrobiny wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki, wlewamy porcjami wodę, zagniatamy ciasto, pod koniec dolewamy oliwę.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną pozostawiamy białą, do drugiej dodajemy koncentrat i paprykę, do trzeciej zioła, szpinak i mąkę (aby ta część miała taką samą konsystencję jak pozostałe)Ciasta kolorowe zagniatamy do połączenia składników.
    Naczynia z ciastem przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple do podwojenia objętości.
  • 3. Keksówkę 30x10 smarujemy oliwą.Na dno kładziemy ciasto czerwone (najlepiej robić to dłońmi posmarowanymi oliwą).Z białego ciasta formujemy podłużny pasek i układamy go do blaszki, na wierzch kładziemy ciasto ze szpinakiem.
    Blaszkę przykrywamy ściereczką i jeszcze raz pozwalamy ciastu podrosnąć.
    Piekarnik nagrzewamy do 180*C, wierzch ciasta smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika na 40 minut.
    Po upieczeniu, chlebek studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chałka TRZY SMAKI

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chałka TRZY SMAKI

benka Ciasto drożdżowe w trzech smakach i kolorach splecionych ze sobą. 2 godz.

To może cię zainteresować