Chlebek wieloziarnisty

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Często piekę taki chlebek.Jest bardzo smaczny, szybko się go wykonuje. Lubię bardzo ulepszać przepisy i sama dochodzić do wprawy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna typ 500: 1 kilogram
    - mąka żytnia chlebowa: 1 szklanka
    - otręby pszenne (opcjonalnie): 1 szklanka
    - siemię lniane: 3 łyżki
    - słonecznik łuskany: 3 łyżki
    - dynia łuskana: 2 łyżki
    - płatki owsiane: 2 łyżki
    - sól: 2 łyżeczki
    - drożdże piekarskie: 7 dekagramów
    - mleko zsiadłe: 2 szklanki
    - woda ciepła: 2.5 szklanki
    - margaryna: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chlebek wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki głębokiej wlewam ciepłą wodę i mleko zsiadłe.
  • 2. Wsypuję sól i dodaję drożdże piekarskie,mieszam do rozpuszczenia się składników.
  • 3. Dodaję wszystkie ziarna, mąki, otręby.
  • 4. Wyrabiam ciasto
  • 5. Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką.
  • 6. Do miseczki szerokiej wlewam ciepłą wodę.
  • 7. Ciasto w miseczce wstawiam do miski z ciepłą wodą i czekam aż wyrośnie.
  • 8. Wyrośnięte ciasto zarabiam jeszcze raz i znów wstawiam do miseczki z ciepłą wodą.
  • 9. Blaszki dwie keksówki smaruję margaryną
  • 10. Wyrośnięte ciasto wykładam do keksówek, smaruję mlekiem, i wstawiam do zimnego piekarnika i piekę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować