Chlebek watykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Po otrzymaniu od kogoś zaczynu rozpoczynamy dodawanie do niego składników:
PONIEDZIAŁEK
0,5 szkl. cukru (nie mieszamy)
WTOREK
250ml mleka (nie mieszamy)
ŚRODA
1,5 szkl. mąki (nie mieszamy)
CZWARTEK
mieszamy rano i w południe
PIĄTEK
0,5 szkl. cukru (nie mieszamy)
2.SOBOTA
Mieszamy i dzielimy na 4 części.
Do poniedziałku rozdajemy 3 części.
3.NIEDZIELA
Do swojej części dodajemy olej, mąkę, jaja, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy.
4.Wszystko mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st i pieczemy ok. 45min.
SZCZĘŚCIA !!!!!!!!!!!
Porady
- chlebek nie lubi metalu
- składniki mieszamy wyłącznie drewnianą lub plastikową łyżką (łopatką)
- chlebek trzymamy w plastikowej misce, przykryty ściereczką i w temperaturze pokojowej
Komentarze