Chlebek Reni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ostatnio wypróbowany przepis od Reni przepyszny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg mąki ja dałam tortową 450
    1łyżka soli
    1łyżka octu
    słonecznik według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek reni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 DEKO DROŻDŻY ROZPUSZCZAMY W 3 SZKL. CIEPŁEJ WODY I ŁYŻKĄ CUKRU
    CIASTO WYRABIAMY I ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA
    JA PIĘKĘ W NACZYNIU ŻAROODPORNYM . DOBRZE GO NAGRZEWAM I DO GORĄCEGO WKŁADAM CIASTO I 1 GODZINA W TEM 220
  • 2. Ja troszkę zmieniłam a może i nie . Wyrobione ciasto od razu włożyłam do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy Ciasto pozostawiłam do wyrośnięcia następnie po około pół godz.namoczyłam ręce w wodzie i uformowałam chlebek.Włożyłam do nagrzanego piekarnika( mój był nagrzany do 200 stopni) naczynie żaroodporne zamknięte tak przez pół godziny następnie otworzyłam a na spód włożyłam blaszkę z gorącą wodą lekko zmniejszyłam temp. Po wyjęciu na chwilę owinęłam w namoczoną lnianą ściereczkę.A później trzymałam na kratce aby odparował. Jest pyszny i już go pół nie ma tak bez niczego Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować