CHLEBEK DO WIELKANOCNEGO KOSZYCZKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mój chlebek powstał z mąki pszennej, żytniej razowej, jest w 100% naturalny, nie zawiera żadnych konserwantów i ulepszaczy. Jest składnikiem, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego koszyczka, a jego kształt w formie jajka i zajączka doskonale oddaje atmosferę i magię świąt. Smakiem przypomin

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    250g mąki żytniej razowej
    350ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    100g drożdży
    2 łyżki oliwy
    ½ szklanki mixu ziaren słonecznika i sezamu

    Dodatkowo:

    mąka do podsypania ciasta
    1 żółtko
    4 łyżki mixu ziaren
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek do wielkanocnego koszyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier i 50ml wody wymieszać i poczekać aż mieszanina „wyrośnie”.
  • image-15y1br4 2. Do miski wsypać mąkę pszenną, żytnią razową, sól i ziarna. Wymieszać, dodać drożdże i 1 łyżkę oliwy oraz wodę, wyrobić ciasto.
  • image-1dvm33m 3. Do wyrobionego ciasta dodać łyżkę oliwy i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie oliwę.Miskę oprószyć mąką, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • image-14521th 4. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wysmarowanej oliwą i odczekać około 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego
    do 180°C na około 30 minut.Przed końcem pieczenia posmarować chlebki roztrzepanym żółtkiem
    i posypać ziarnami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować