Chlebek ciabatta z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozprowadź drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody. W misce miksera umieść mąkę i sól, dodaj drożdże i część wody. Wyrabiaj ciasto dolewając stopniowo wodę – ciasto ma być dość gęste, ale gładkie. Oliwki pokrój na plasterki. Dodaj je do gotowego ciasta i lekko wymieszaj łyżką. Odstaw chlebek na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie go zagnieć podsypując trochę mąką, uformuj bochenek i ułóż go na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz chlebek około 30 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Komentarze