Chlebek bananowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Uwielbiam wypieki z bananem w roli głównej! Tym razem do chlebka dodałam wiórki i mleczko kokosowe. To nadało ciastu bardzo ciekawy smak i fajną konsystencję. Pyszne z masłem orzechowym lub dżemem.

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 banany
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1/4 szklanki mleczka kokosowego
    - 120 g masła
    - szklanka cukru
    - 2 jajka
    - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    - 2/3 szklanki wiórków kokosowych

Chlebek bananowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche przesiać i wymieszać. Banany zmielić za pomocą blendera, dodając sok z cytryny, żeby za bardzo nie ściemniały. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po kolei jajka, a na końcu ekstrakt waniliowy, zmiksować. Wymieszać z bananami, po czym wsypać mąkę i wymieszać krótko, do połączenia składników. Na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe.
  • 2. Ciasto przelać do keksówki o 25x8, piec w 180 stopniach ok. 1,5 h (po godzinie warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe - jeśli nie, sprawdzać co 10 minut).
  • 3. Studzić na kratce.

Porady

Ciasto najlepiej przechowywać w folii (na drugi, trzeci dzień jest jeszcze lepsze!).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy