Chlebek a'la wek na serwatce

0 (0 ocen)

Po produkcji domowego sera zostaje nam zawsze serwatka, zlewamy ja zawsze gorącą do słoików i odstawiamy do góry dnem aby się zassały i przechowujemy w lodówce, a potem.... powstają z niej same dobre rzeczy na przykład ten chlebek :)

Składniki:

  • Składniki na jeden chlebek

    500 gr mąki pszennej
    250 ml serwatki
    30 gr świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju lub oliwy

Chlebek a'la wek na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do podgrzanej serwatki dodajemy łyżeczkę cukru oraz wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy, następnie odstawiamy na 10-15 min aby zaczęły pracować ( nie wyrosły lecz lekko się podniosły i zapieniły )
  • 2. Do miski przesypujemy odmierzona ilość mąki oraz 1 łyżeczkę soli. dodajemy zaczyn i wyrabiamy dość porządnie z około 8-10 min.
  • 3. Następnie formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-45 min.
  • 4. Po tym czasie krótko zagniatamy i przekładamy do keksówki lub formujemy bochenek i przekładamy do innej foremki. Nacinamy z wierzchu i odstawiamy jeszcze na 20-30 min. Pieczemy w 180 stop przez 45-50 min ( piek elektr. ) lub w 190 stop przez 60 min (piek. gazowy )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy