Chlebek odrywany z pesto i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól.
Masło roztopić, ostudzić i dodać do miski, następnie mleko i jajka.
Wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie aż będzie elastyczne.
Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek w kształcie prostokąta, podzielić go na 3 paski.
Każdy pasek nasmarować roztopionym masłem, pesto i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Każdy z pasków podzielić na kwadraciki, takiej wielkości by zmieściły się do formy keksówki - bok ok. 10 cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ustawić pionowo i nakładać jeden na drugi kwadraciki farszem do góry.
Ustawić poziomo, wierzch posmarować również masłem i pesto, zostawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C. aż się zrumieni.
Komentarze