Chlebek odrywany z pesto i czosnkiem

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

odrywany chlebek z pesto i czosnkiem, to dobry pomysł na śniadanie po włosku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    opakowanie suchych drożdży (7g)
    4 łyżki masła
    szklanka mleka
    2 jaja
    pół łyżeczki cukru
    pół łyżeczki soli

    farsz:
    2-3 ząbki czosnku
    1/4 kostki masła (roztopione)
    kilka łyżek bazyliowego pesto
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek odrywany z pesto i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól.
    Masło roztopić, ostudzić i dodać do miski, następnie mleko i jajka.
    Wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie aż będzie elastyczne.
    Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek w kształcie prostokąta, podzielić go na 3 paski.
    Każdy pasek nasmarować roztopionym masłem, pesto i przeciśniętymi ząbkami czosnku.
    Każdy z pasków podzielić na kwadraciki, takiej wielkości by zmieściły się do formy keksówki - bok ok. 10 cm.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ustawić pionowo i nakładać jeden na drugi kwadraciki farszem do góry.
    Ustawić poziomo, wierzch posmarować również masłem i pesto, zostawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C. aż się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować