CHLEBOWE MISECZKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Na Wielkanoc możecie zaskoczyć najbliższych i podać im żurek w chlebowych miseczkach. Takie miseczki nie przeciekają, a w dodatku są całkowicie jadalne :) W chlebowych miseczkach wyśmienicie smakuje również leczo oraz zupa cebulowa.Z podanego przepisu wychodzą trzy większe lub cztery mniejsze misec

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 3,5 szklanki mąki (ok. 600 g)
    - ponad 1 szklanka wody (ok.300 g)
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 białko + 1 żółtko do smarowania
    - 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebowe miseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże świeże rozpuść w letniej wodzie, drożdży suchych nie trzeba. Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.
  • 2. 2. Wyrób ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Włóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę wyrastania.
  • 3. 3. Po tym czasie wyjmij i podziel na 3-4 części.
  • 4. 4. Każdą kulkę rozpłaszcz na kształt koła i zbierz brzegi do środka, tak, jakbyś chciała uformować sakiewkę. Jeszcze raz rozpłaszcz i znowu tak samo. Dzięki temu bułeczki będą naprężone i urosną do góry.
  • 5. 5. Łączeniem do dołu ułóż na papierze do pieczenia i odstaw na ok. 30 minut wyrastania.
  • 6. 6. Posmaruj żółtkiem (można dodać kilka kropli wody). Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będą rumiane.
  • 7. 7. Odstaw by przestygły, potem nożem odetnij kopułkę i wyjmij łyżką miąższ ze środka. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować