Chleb staropolski

4.51 (179 ocen)

  • 4 godz.

Pyszny chleb domowy o sprężystym, lekko wilgotnym środku i chrupiącej skórce.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biga

    150 g mąki pszennej
    150 ml ciepłej wody
    6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży


    Przygotowanie:

    Wymieszać składniki bigi, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.


    Następnie dodać:

    50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50 g maki żytniej pełnoziarnistej
    300 g zakwasu żytniego
    1 łyżka oleju
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżki nasion dyni
    2 łyżki sezamu
    nasiona czarnuszki do posypania chleba
Wystaw ocenę:

4.51 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb staropolski 1. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
    Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać czarnuszką.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać wodą.
    Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
    10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
    Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować