Chleb staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać czarnuszką.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze