Chleb serowy z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny i aromatyczny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • mleko 1 szklanka
    cukier 2 łyżki + 1 łyżeczka
    sól 2 łyżeczki
    masło 1 łyżka
    woda ciepła 1 szklanka
    drożdże świeże 30 g
    mąka pszenna 5 szklanek
    czosnek posiekany 1 łyżka
    ser tarty Cheddar 1 szklanka
    ser tarty Monterey Jack lub Cantal 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ser

Chleb serowy z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vwftth 1. Podgrzać masło z mlekiem, 2 łyżkami cukru i solą. Ostudzić. W kubku rozpuścić łyżeczkę cukru w ciepłej wodzie, dodać drożdże i odstawić na ok. 10 minut, aż powstanie piana. Do dużej miski wlać mleko, dodać 1 szklankę mąki, ser, czosnek i drożdże. Mieszać przez trzy minuty, do dokładnego połączenia się składników.
  • image-16rlxn2 2. Całość wyrabiać, stopniowo dodając resztę mąki, żeby ciasto było miękkie i nie kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek (keksówki lub tortownice). Piec przez ok. 45 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy, a bochenki przy uderzeniu ręką w spód będą wydawać pusty dźwięk. Wyjąć z foremek i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować