Chleb ryżowy bezglutenowy

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Mój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż - ryż jest przecież biały, to i chleb musi być jasny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • • 300 g mąki ryżowej
    • 150 g mąki gryczanej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    • 1 łyżka soli
    • 3 łyżki mielonych nasion lnu/1 szklanka wody
    • 8 g suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ryżowy bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Siemię lniane zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
    • Suche składniki wymieszać w misce.
    • Siemię lniane zmiksować na gładką masę, dodać suche składniki i wodę. Wymieszać mikserem hakiem do ciasta drożdżowego.
    • Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przemieszać i przełożyć do 2 keksówek - u mnie jednorazowe aluminiowe.
    • Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
    • Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut. Wyjąć z blaszek i piec jeszcze przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować