Mój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż - ryż jest przecież biały, to i chleb musi być jasny.
1 godz. 40 min
Składniki:
• 300 g mąki ryżowej
• 150 g mąki gryczanej
• 50 g mąki kukurydzianej
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżka soli
• 3 łyżki mielonych nasion lnu/1 szklanka wody
• 8 g suszonych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 2 szklanki ciepłej wody
Chleb ryżowy bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Siemię lniane zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
• Suche składniki wymieszać w misce.
• Siemię lniane zmiksować na gładką masę, dodać suche składniki i wodę. Wymieszać mikserem hakiem do ciasta drożdżowego.
• Odstawić przykryte ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przemieszać i przełożyć do 2 keksówek - u mnie jednorazowe aluminiowe.
• Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
• Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut. Wyjąć z blaszek i piec jeszcze przez 10 minut.
Komentarze