Chleb pszenno-żytni z ziarnami na drożdżach

4.49 (169 ocen)

Smaczny drożdżowy chleb pszenno-żytni, wyjątkowo długo świeży, bogaty w ziarna - łatwy w przygotowaniu. polecam na śniadanko :)

Składniki:


  • 1,5 szklanki wody
    0,75 szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru
    25 g drożdży świeżych
    2 łyżki oleju
    2 szklanki mąki żytniej typ 2000
    3 szklanki mąki pszennej typ 650
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka słonecznika
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka pestek z dyni

Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-żytni z ziarnami na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać obie mąki, sól, wlać wodę i dodać olej. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier.

    Wlać rozczyn do pojemnika. Dodać sezam, słonecznik, siemię lniane i dynię. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

    Po tym czasie uformować okrągły bochenek i ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 45 minut, aż bochenek postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ziarna Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować