Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i nasionami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zdrowy pyszny chlebek pszenno-żytni z dodatkiem nasion słonecznika, dyni, siemieniem lnianym i aromatycznymi suszonymi pomidorami. Pysznie i zdrowo

  • 2 godz.

Składniki:

  • 15 g drożdży
    500ml ciepłej wody
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    250g mąki żytniej razowej typ 2000
    250g maki pszennej typ 650
    320g pestek dyni
    20g pestek słonecznika
    30g siemienia lnianego
    30g suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i nasionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą. Mąki przesiewamy mieszamy z nasionami i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Jeżeli używamy pomidorów z oliwy nie musimy ich dokładnie odsączać. Oliwa pomidorowa doda aromatu i smaku. Drożdże mieszamy ze składnikami sypkimi i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż ciasto podwoi objętość. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto pomagając sobie mokrą łyżką. Wygładzamy wierzch i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 200 stopniach C przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach a następnie około 45 minut przy zamkniętych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane Suszone pomidory Słonecznik Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować