Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami i nasionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą. Mąki przesiewamy mieszamy z nasionami i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Jeżeli używamy pomidorów z oliwy nie musimy ich dokładnie odsączać. Oliwa pomidorowa doda aromatu i smaku. Drożdże mieszamy ze składnikami sypkimi i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut, aż ciasto podwoi objętość. Keksówke wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto pomagając sobie mokrą łyżką. Wygładzamy wierzch i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 200 stopniach C przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach a następnie około 45 minut przy zamkniętych.
Komentarze