Chleb pszenno żytni na zakwasie bez drożdży.

4.48 (197 ocen)

Chleb jest wyśmienity , smakuje jak wspomnienie z dzieciństwa. Przepis mam od mojej babci, która piekła go co kilka dni, a zapach roznosił się po całym domu... cudowny, pachnący i zdrowy.

Składniki:

  • Zakwas żytni:
    5 łyżek mąki żytniej razowej
    5-6 łyżek wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
    słoik o pojemności 1 litr dobrze umyty i wyparzony!

    Składniki na chleb
    30 dag mąki żytniej razowej ,30 dag mąki pszennej luksusowej, 500-600ml. ciepłej wody,1 duża łyżka soli, garść słonecznika, garść czarnuszki, garść siemienia lnianego i garść sezamu. Wszystko razem wymieszać łyżką w misce.Konsystencja ma być gęsta kleista. (gdyby było zbyt gęste można dolać wody i to samo jeśli będzie za rzadkie -dosypać mąki)
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno żytni na zakwasie bez drożdży. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vr3tcl 1. przygotowanie zakwasu
    Proporcje mąki i wody są orientacyjne, nie potrzeba do ich odmierzenia wagi. Najważniejszą rzeczą jest to aby stosunek mąki do wody wynosił 1:1 – czyli jedna porcja mąki i mniej więcej tyle samo wody. Mąkę i wodę wymieszać w słoiku. Konsystencja powinna być raczej gęsta. Ważne jest aby słoika nie zakręcać! Najlepiej przykryć go ściereczką lub gazą (tak by dochodziło do niego powietrze) i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po prostu należy odstawić słoik np. do szafki blisko piekarnika/lodówki itp. Można też postawić go w pobliżu kaloryfera lub innego źródła ciepła.
    Kolejnego dnia 1/2 zakwasu wyrzucamy i dokarmiamy znów 5 łyżkami mąki żytniej i 5-6 łyżek wody i znów odstawiamy na 24 godziny
    Powtarzamy to każdego dnia. Zakwas powinien nabrać lekkich bąbelków i zacznie pracować oraz rosnąć trochę w górę.

    6 dni potem....
    Pieczemy chleb!


    przygotowanie chleba
    Przekładamy masę do blachy keksówki tylko nie do pełna ,tak aby zostało miejsce na wyrośnięcie ciasta - nie urośnie ono jak na drożdżach ale powinno się ruszyć lekko w górę.(w piekarniku też jeszcze rośnie )- wykładamy więc ciastem większe pół blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte ściereczką na 5,6 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę jaką posiadamy- u mnie 240st. grzanie góra dół. Chleb z wierzchu smarujemy wodą i posypujemy lekko czarnuszką, słonecznikiem, siemieniem (możemy lekko posypać solą himalajską). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie na 200st. i pieczemy tak ok 1 godziny. Obserwujemy chleb pod koniec pieczenia, skórka powinna być brązowawa.
    Studzimy wyciągnięty z blaszki i papieru, najlepiej na kratce aby się nie zaparzył. Kroimy zimny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować