Chleb jest wyśmienity , smakuje jak wspomnienie z dzieciństwa. Przepis mam od mojej babci, która piekła go co kilka dni, a zapach roznosił się po całym domu... cudowny, pachnący i zdrowy.
Składniki:
Zakwas żytni:
5 łyżek mąki żytniej razowej
5-6 łyżek wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
słoik o pojemności 1 litr dobrze umyty i wyparzony!
Składniki na chleb
30 dag mąki żytniej razowej ,30 dag mąki pszennej luksusowej, 500-600ml. ciepłej wody,1 duża łyżka soli, garść słonecznika, garść czarnuszki, garść siemienia lnianego i garść sezamu. Wszystko razem wymieszać łyżką w misce.Konsystencja ma być gęsta kleista. (gdyby było zbyt gęste można dolać wody i to samo jeśli będzie za rzadkie -dosypać mąki)
Chleb pszenno żytni na zakwasie bez drożdży. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowanie zakwasu
Proporcje mąki i wody są orientacyjne, nie potrzeba do ich odmierzenia wagi. Najważniejszą rzeczą jest to aby stosunek mąki do wody wynosił 1:1 – czyli jedna porcja mąki i mniej więcej tyle samo wody. Mąkę i wodę wymieszać w słoiku. Konsystencja powinna być raczej gęsta. Ważne jest aby słoika nie zakręcać! Najlepiej przykryć go ściereczką lub gazą (tak by dochodziło do niego powietrze) i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po prostu należy odstawić słoik np. do szafki blisko piekarnika/lodówki itp. Można też postawić go w pobliżu kaloryfera lub innego źródła ciepła.
Kolejnego dnia 1/2 zakwasu wyrzucamy i dokarmiamy znów 5 łyżkami mąki żytniej i 5-6 łyżek wody i znów odstawiamy na 24 godziny
Powtarzamy to każdego dnia. Zakwas powinien nabrać lekkich bąbelków i zacznie pracować oraz rosnąć trochę w górę.
6 dni potem....
Pieczemy chleb!
przygotowanie chleba
Przekładamy masę do blachy keksówki tylko nie do pełna ,tak aby zostało miejsce na wyrośnięcie ciasta - nie urośnie ono jak na drożdżach ale powinno się ruszyć lekko w górę.(w piekarniku też jeszcze rośnie )- wykładamy więc ciastem większe pół blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte ściereczką na 5,6 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę jaką posiadamy- u mnie 240st. grzanie góra dół. Chleb z wierzchu smarujemy wodą i posypujemy lekko czarnuszką, słonecznikiem, siemieniem (możemy lekko posypać solą himalajską). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie na 200st. i pieczemy tak ok 1 godziny. Obserwujemy chleb pod koniec pieczenia, skórka powinna być brązowawa.
Studzimy wyciągnięty z blaszki i papieru, najlepiej na kratce aby się nie zaparzył. Kroimy zimny.
Komentarze