0 (0 ocen)
Porady
Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temp. pokojową. Sypkie-przesiewamy. Czas wyrastania zależy od temp. Latem, w cieple- czas skracamy. Wymiary foremek: 27x11 cm i 42x13,5 cm. Do ciasta chlebowego dodałam drożdże, aby proces wyrastania przebiegał szybciej. Natomiast jeśli zakwas jest "dojrzały", można drożdży nie dodawać w ogóle. Podany czas przygotowania- bez oczekiwania na wyrastanie. Otręby pszenne mogą być dodane smakowe lub zwykłe. Wierzch obsypujemy dowolnymi ziarnami lub możemy tylko zwilżyć wodą. Bochenek z ciasta, możemy formować dowolny, np okrągły. Jeśli chcemy otrzymać chleb mocno spieczony trzymamy go w piecu troszkę dłużej. Chleb długo jest świeży, pysznie smakuje nawet z samym masłem. Doskonały do domowego smalcu. Jest pięknym poczęstunkiem dla gości na uroczystości rodzinne lub świąteczny stół. To także miły prezent dla bliskich i znajomych.
Komentarze