Domowe pieczywo, bardzo je lubię, czasem wymaga trochę nakładu pracy, ale warto;) Przepis na zakwas i chleb znajdziecie w książce "Smakowite pieczywo" Kristiane Muller - Urban
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ZAKWAS::
- mąka żytnia typ 550: 250 gramów
- woda w temp 40*C: 250 mililitrów
- serwatka, maślankua lub sokzkiszonek kapusty (użyłam soku): 1 łyżka
CIASTO (DNIA POPRZEDNIEGO):
- zakwas chlebowy: 300 gramów
- mąka pszenna typ 550: 600 gramów
- maka żytnia typ 997: 400 gramów
- sól: 2 łyżki
- drożdże spożywcze: 42 gramy
- cukier: 1 łyżeczka
- olej: 2 łyżki
W DNIU PIECZENIA::
- mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
- maka do obsypania (tyle aby ciasto się nie kleiło, około 1 garści): 1 sztuka
- tłuszcz do blachy: 1 łyżka
Chleb pszenno - żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zakwasu.
*Gdy macie zakwas w lodówce, wyciągnijcie, aby nabrał temperatury pokojowej.
2.Składniki mieszamy razem w słoiku, pozostawiamy na 2, 3 dni w ciepłe miejsce najlepiej w temp 30*C - 40 *C pod przykryciem z gazy, ścierki, płótna - nie zakręcać.
3.Po tym czasie mamy zakwas gotowy.
Ubieramy tyle zakwasu ile potrzebujemy, potem dosypujemy mąki 2, 3 łyżki, dolewamy wody 2-3 łyżki - jeśli chcemy, aby stał około tygodnia trzymamy w lodówce. Potem znowu dodajemy mąki i wstawiamy do lodówki. Zakwas musi być dokarmiany.
4.Mieszamy oba rodzaje mąki ( najlepiej w misce) dolewamy 400ml gorącej wody, mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem.
5.Sparzoną i grudkowatą mąkę odstawiamy i studzimy do temp pokojowej.
6.Drożdże kruszymy, ucieramy z cukrem. Dodajemy 100 ml letniej wody i mieszamy na gładką masę.
7.Zakwas zagniatamy ze sparzoną mąką, dolewamy rozczyn, dodajemy sól i zagniatamy ciasto minimum 10 minut.
8.Podczas zagniatania dosypujemy tyle mąki pszennej lub żytniej, aby ciasto się praktycznie nie kleiło, ale ma pozostać elastyczne i miękkie.
9.Ciasto formujemy w kulę i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 12h w temperaturze pokojowej.
10.Po 12 godzinach...
11.Blachę natłuścić.
12.Ciasto chwilę zagniatamy, formujemy okrągły bochenek i kładziemy na blachę.
13.Wokół niego zapinamy obręcz tortownicy (tutaj na zdjęciu będzie widoczna większa, taką pozostawcie, zmieniłam na mniejszą i to był błąd - chleb upiekł się w formie ciasta)
14.Wilgotnymi rękoma wygładzamy powierzchnię ciasta.
15.Ostawiamy na godzinę, pod przykryciem, aby podrosło ciasto.
16.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 250*C lub 230*C jeśli pieczecie na środkowej półce z termoobiegiem, przez 10 minut.
17.Następnie na blachę wlewamy 40ml wody zmniejszamy temperaturę do 200*C lub 180*C i pieczemy około 50 - 55 minut.
18.Dziesięć minut przed końcem pieczenia zagotowujemy 200ml wody,dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody, całość łączymy na gładką masę. Mieszaniną smarujemy jeszcze gorący chleb. Chleb odstawiamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
19.*Do czasu przygotowania nie doliczałam czasu jaki potrzebujemy do zrobienia zakwasu, oraz oczekiwania wyrastania ciasta.
** Proponuje ciasto podzielić na 2 mniejsze bochenki, będzie się lepiej kroiło.
Komentarze