Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

wg mojej babci

  • 5 godz.

Składniki:

  • 5 i 1/2 szklanki mąki chlebowej typ 750
    4 szklanki mąki żytniej zwykłej (drobno mielonej)
    2 średnie ziemniaki
    1 jajko
    10 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    2 i 1/4 szklanki wody
    1 łyżka cukru

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gew6rh 1. Ugotować ziemniaki i przepuscić przez praskę.
    Zrobić zaczyn z szklanki mąki żytniej, cukru, drożdży i szklanki wody. Rozetrzeć na konsystencję gęstej śmietany. Odłożyć do wyrośnięcia.
  • image-289s2rl 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ostawić do wyrośnięcia.
  • image-0yes2ob 3. Ciasto podzielić na 2 części, wyrobić, uformować dwa wałeczki i włożyć do wąskich foremek.
  • image-0a1d2ye 4. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • image-15557xq 5. Wyrośnięte ciasto piec na 190 stopni 45 min.

Porady

Ziemniaki rozpuszczam w mleku, wodzie i dopiero taką kaszkę dodaję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy