Lubie patrzeć na innych blogach na przepisy i często wtedy wpadam na różne pomysły. Tym razem też tak było . Zajrzałam na zaprzyjaźnionego bloga i spodobał mi się chlebek . Zrobiłam go po swojemu
1 godz. 30 min
Składniki:
Zaczyn na chleb pszenno orkiszowy :
drożdże świeże 40 gram
cukier 1 łyżeczka czubata
woda ciepła 150 ml
składniki na chleb Pszenno orkiszowy :
150 ml ciepłej wody
3 szklanki maki pszennej typ 450
100 gram mąki orkiszowej typ 1850
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo :
siemię lniane 3 łyżki
kek sówka 12 x 22 lub 12 x 24 ( zależy jaka forma i ta i ta pasuje ).
Chleb pszenno-orkiszowy z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw odmierzyłam sobie 100 g maki orkiszowej .
Rozczyn :
Do miseczki wlałam ciepła wodę, dodałam rozkruszone drożdże i cukier. Rozmieszałam i dodałam 3 łyżki mąki pszennej, znowu rozmieszałam. Zostawiłam rozczyn pod ściereczką na 15 minut.
2.Wykonanie chleba Pszenno orkiszowego:
Do misy z rozczynem dodaję resztę mąki pszennej i ciepłej wody ( gdyby ciasto było zbyt zwarte dodajcie trochę wody ale z umiarem ) Dodaje mąkę orkiszową i wyrabiam ciasto. Przy końcu dodaje oliwę z oliwek i zagniatam , aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
3.Keksów-kę 12 x 22 wykładam papierem do pieczenia i przekładam ciasto chlebowe.
4.Posypuje ciasto siemieniem lnianym tak aby zakryło wierzch.
5.Ciasto wkładam do piekarnika, włączam piec na 50 stopni i przez 30 minut ciasto spokojnie rośnie, aż za blaszkę. Teraz nastawiam piec na 200 stopni i piekę 20 minut, następnie zmniejszam do 190 i piekę następne 20 minut.
Komentarze