Łatwy i prosty chlebek pszenny na zakwasie wzbogacony w płatki owsiane, w środku jako namaczanka i jako posypka.
Składniki:
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
50 g wody
50 g mąki żytniej 2000
Namaczanka:
50 g płatków owsianych
120 g wrzątku
Ciasto właściwe:
150 g wody
0,5 łyżeczki cukru
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
Oraz:
Płatki owsiane od posypania
Chleb pszenno-owsiany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać składniki i przykryć miskę folią. W drugiej misce zalać płatki owsiane wrzątkiem i szczelnie zamknąć.
Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę, sól i cukier. Wodę wlać do zaczynu, dodać namaczankę i wymieszać. Wlać całość do misy robota, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
Po tym czasie przełożyć do keksówki (10x30cm), wyrównać ciasto mokrą dłonią, posypać płatkami i lekko docisnąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż wyraźnie urośnie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. wystudzić na kratce
Komentarze