Chleb pszenno-owsiany na zakwasie

0 (0 ocen)

Łatwy i prosty chlebek pszenny na zakwasie wzbogacony w płatki owsiane, w środku jako namaczanka i jako posypka.

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g zakwasu żytniego
    50 g wody
    50 g mąki żytniej 2000
    Namaczanka:
    50 g płatków owsianych
    120 g wrzątku
    Ciasto właściwe:
    150 g wody
    0,5 łyżeczki cukru
    400 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    Oraz:
    Płatki owsiane od posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenno-owsiany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać składniki i przykryć miskę folią. W drugiej misce zalać płatki owsiane wrzątkiem i szczelnie zamknąć.

    Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę, sól i cukier. Wodę wlać do zaczynu, dodać namaczankę i wymieszać. Wlać całość do misy robota, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.

    Po tym czasie przełożyć do keksówki (10x30cm), wyrównać ciasto mokrą dłonią, posypać płatkami i lekko docisnąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż wyraźnie urośnie.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować