Na dzisiaj proponuje prosty chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni na drożdżach instant. Bardzo smaczny
2 godz. 30 min
Składniki:
Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni
mąka pszenna typ 500 500 g
drożdże Babuni suszone 8 g
słonecznik 100 g
pestki dyni 50 g
ciepła woda dałam na oko aby połączyć składniki
sól 1.1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę przesianą w raz z drożdżami suszonymi . Dodajemy sól słonecznik i pestki dyni . Podgrzewamy wodę aby była ciepła ( nie gorąca ) i wlewamy do mąki z dodatkami . Mieszamy ręką tak aby ciasto połączyło się i odchodziło od reki , było gładkie i błyszczące . Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i delikatnie obsypujemy mąką . Przekładamy ciasto delikatnie i zmoczonymi dłońmi formujemy ciasto chlebowe. Do pieca wkładamy blaszkę z wodą na dół , a wyżej wstawiamy naczynie żaroodporne z ciastem chlebowym. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach ( bedzie wilgotno i skórka bedzie bardziej przypieczona i chrupka ).
Komentarze