Proste w wykonaniu, bardzo smaczne i pachnące ziarnami i serem domowe pieczywo. Specjalność mojej mamy.
1 godz. 40 min
Składniki:
1,2 kg mąki pszennej
10 dag drożdzy
1 szkl. otrąb pszennych
1/2 szkl. słonecznika
1/3 szkl. siemienia lnianego
1 łyżka kminku
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
15 dag sera żółtego
garść pestek z dyni
masło do wysmarowania formy
płatki owsiane do odsypania formy
1 litr wody
Chleb pszenny z ziarnami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze utrzeć z cukrem. Odstawić do w ciepłe miejsce żeby drożdże ,,ruszyły".
2.Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, otręby, słonecznik, len, kminek, drożdże i litr letniej wody. Wyrabiamy ok. 10-15 minut ciasto, tak żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły a ciasto odchodziło od ręki.
3.Formy (keksówki) smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do formy. Posypujemy serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach i posypujemy pestkami dyni. Pozostawiamy ok.10 minut żeby chlebek ,,podrósł".
4.Pieczemy godzinę w temp. 170 stopni. Wcześniej piekarnik nagrzewamy. Ciepły chleb wyjmujemy z formy.
Porady
Z podanej porcji wychodzą dwa bochenki chleba. Moja keksówka ma wymiary 40x11 cm.
Komentarze