Chleb jest chrupiący i niesamowicie aromatyczny...z delikatnie wyczuwalnym rozmarynem. Przepis zaczerpnęłam z Pracowni Wypieków tylko nieznacznie modyfikując (piekłam na kamieniu oraz w innej temp.).
Chleb pszenny z rozmarynem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin.
(Jeśli zakwas jest bardzo aktywny, można poprostu użyć około 250g zakwasu bez zostawiania zaczynu na noc)
2.Wszystkie składniki ciasta połączyć za pomocą drewnianej łyżki,a następnie dokładnie wyrobić. Ciasto będzie gładkie i nie powinno kleić się do rąk.
Uformować kulę,delikatnie posmarować oliwą,przełożyć do miski,przykryć folią i odstawić do wyrastania na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (można zostawić na dłużej jeśli nie wyrośnie w tym czasie).
3.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka rozrostowego lub miski wyłożonej lnianą ściereczką, obficie oproszoną mąką. Odstawić do wyrastania na około godzinę ( pilnować aby nie przerosło).
Po tym czasie wyrośnięty bochenek przekładamy na łopatę, nacinamy szybkim ruchem i wkładamy do nagrzanego piekarnika z kamieniem do temp. 260°C.
Piec z parą przez pierwsze kilka minut, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 230°C. Piec do momentu aż spód chlebka będzie wydawał głuchy dźwięk a skórka z góry pięknie się zarumieni (tj. okolo 30 minut).
Komentarze