Chleb Pszenny z Rozmarynem na zakwasie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chleb jest chrupiący i niesamowicie aromatyczny...z delikatnie wyczuwalnym rozmarynem. Przepis zaczerpnęłam z Pracowni Wypieków tylko nieznacznie modyfikując (piekłam na kamieniu oraz w innej temp.).

  • Łatwy

Składniki:

  • - Zaczyn: 1 sztuka
    - zakwas żytni lub pszenny: 50 gramów
    - woda (niechlorowana): 100 gramów
    - mąka żytnia razowa 2000: 150 gramów

    - Ciasto Właściwe: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek extra vergine: 30 gramów
    - woda (niechlorowana): 180 gramów
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - biała mąka pszenna chlebowa (np. typ 650): 400 gramów
    - rozmaryn świeży, drobno posiekany (lub suszony max 1 łyżeczkę): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Zakwas Ciasto

Chleb pszenny z rozmarynem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb Pszenny z Rozmarynem na zakwasie 1. Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin.
    (Jeśli zakwas jest bardzo aktywny, można poprostu użyć około 250g zakwasu bez zostawiania zaczynu na noc)
  • Chleb Pszenny z Rozmarynem na zakwasie 2. Wszystkie składniki ciasta połączyć za pomocą drewnianej łyżki,a następnie dokładnie wyrobić. Ciasto będzie gładkie i nie powinno kleić się do rąk.

    Uformować kulę,delikatnie posmarować oliwą,przełożyć do miski,przykryć folią i odstawić do wyrastania na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (można zostawić na dłużej jeśli nie wyrośnie w tym czasie).
  • Chleb Pszenny z Rozmarynem na zakwasie 3. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka rozrostowego lub miski wyłożonej lnianą ściereczką, obficie oproszoną mąką. Odstawić do wyrastania na około godzinę ( pilnować aby nie przerosło).

    Po tym czasie wyrośnięty bochenek przekładamy na łopatę, nacinamy szybkim ruchem i wkładamy do nagrzanego piekarnika z kamieniem do temp. 260°C.
    Piec z parą przez pierwsze kilka minut, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 230°C. Piec do momentu aż spód chlebka będzie wydawał głuchy dźwięk a skórka z góry pięknie się zarumieni (tj. okolo 30 minut).

    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować