Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach

4.49 (143 ocen)

  • 3 godz.

Prosty chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach. Bardzo puszysty i delikatny. Mięciutki w środku, chrupiący z zewnątrz. Z przepisu wychodzi jeden, średniej wielkości chleb. Serdecznie polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 350 g. mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    350 ml. ciepłej wody
    15 g. suchych drożdży
    40 g. płatków owsianych
    szczypta cukru
    70 g. siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto drożdżowe 1. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, cukier, siemię lniane, płatki owsiane i drożdże. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Uformować z niej kulę, włożyć do oprószonej mąką miski.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe 2. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętośc.
  • Uformowany bochenek 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, uformować podłużny bochenek i włożyć na keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Pieczenie chleba 4. Piec w 190st.C około 30-40 minut. Chleb jest upieczony, gdy po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos.
  • Studzenie upieczonego chleba 5. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować