Chleb pszenny razowy z ziarnami

4.49 (158 ocen)

  • 6 godz. 10 min

Pyszny chleb, w szczególności dla osób lubiących pieczywo pełne ziaren. Mojej rodzinie smakuje tak bardzo, że piekłam od razu dwa bochenki. Jakoś zmieściły się na blaszce w piekarniku, ale z jednej strony, w trakcie pieczenia, zrosły się, więc musiałam je rozciąć.

  • 6 godz. 10 min

Składniki:

  • Na jeden bochenek chleba.

    400 ml letniej wody
    10 g drożdży
    500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
    100 g mąki pszennej razowej typ 2000
    150 g ziaren (u mnie siemię lniane, dynia i słonecznik)
    10 g soli
    dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny razowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącej), dodać drożdże, wymieszać i zostawić na 30-60 minut do powstania zaczynu.
  • Ciasto chlebowe po 3 godzinach wyrastania. 2. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (400 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki pszennej razowej typ 2000, 150 g mieszanych ziaren, 10 g soli, 300 ml letniej wody), dodać zaczyn i wymieszać. Ręce i stolnice posypać mąką i zagniatać ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja wyrabiam ciasto początkowo w misce, później na stolnicy, ale jeżeli nie macie żadnego z powyższych, to można w tym celu wykorzystać blat kuchenny. Jeżeli ciasto będzie się nadmiernie kleić, to delikatnie podsypywać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym (ja przykrywam nawet dwoma) i odstawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny.
  • Uformowane bochenki chleba. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek. Blachę (zwykłą z wyposażenia piekarnika) oprószyć lekko mąką, przełożyć chleb, przykryć go ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 1-1,5 godziny.
  • Wyrośnięte chleby tuż przed włożeniem do piekarnika. 4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożem w kilku miejscach, zwilżyć lekko wodą i posypać ziarnami (jeżeli nie chcecie chleba posypać ziarnami, to nie trzeba go zwilżać), po czym włożyć do piekarnika. Piekarnik ponownie zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec przez 40-45 minut (u mnie 45 minut).
  • Studzenie na kratce. 5. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć od razu na kratkę (można na tą z wyposażenia piekarnika). Zostawić do ostudzenia (chleb musi odparować, więc dajcie mu czas). Chleb jest dobrze upieczony, jeżeli po stuknięciu złączonymi palcami w jego spód, wyda głuchy odgłos. Stygnięcie chleba na kratce jest bardzo ważne, ponieważ zapewni nam to chrupiącą skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować