Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny

4.5 (157 ocen)

Dobrze wyrastający i smaczny chleb, u mnie wykorzystywany jako tostowy. Przepis z książki Sary Levis "Bread the definitive guide to make bread by hand or machine"

Składniki:

  • 625 g mąki pszennej chlebowej
    3 łyżki masła
    2 łyżeczki cukru (dałam 1 łyżeczkę)
    1 i 1/2 łyżeczki soli
    1 i 1/2 suchych drożdży
    2 łyżki mleka w proszku
    400 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.
  • 2. Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 1000, przypieczenie max. Po 3 godzinach chleb jest gotowy.

Porady

Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować