Chleb pszenny na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokarmiony dzień wcześniej zakwas połączyć z mąką, wodą, solą i czarnuszką. Wyrobić, ciasto powinno być dość zwięzłe i nie powinno się lepić.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach odgazować i zostawić w cieple jeszcze na 1.5 - 2 godziny.
2.Ciasto wyjąć na blat i uformować bochenek. Naczynie żaroodporne (nie mam koszyczka), owalne, wyścielić bawełnianą ściereczką i posypać mąką. Włożyć chleb złożeniem do góry, przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą.
3.Wyrośnięty chleb wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
4.Ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka nacięć i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
5.Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z parą i 30 minut w temperaturze 190 stopni bez pary. Chleb kroić zimny.
Komentarze