Chleb pod ziemniaczana pierzynką

0 (0 ocen)

Chleb pochodzi z książki "Oliver w kuchni" Jamiego Olivera...z tym, że w jego wersji ziemniaczkami aromatyzowana była focaccia.W mojej głowie wyobraźiłam sobie pachnący bochenek chleba z chrupiącą pie

Składniki:

  • 333 g mąki pszennej (typ 650)
    10 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka miodu
    200 ml letniej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    Kartoflana pierzynka:
    2 małe ziemniaki ze skórką
    1 łyżeczka listków świeżej mięty
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    czubata łyżeczka listków świeżego rozmarynu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pod ziemniaczana pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać.Drożdże wymieszać z miodem,kilkoma łyżkami mąki i połową wody.Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz resztę wody i wyrabiać do połączenia się składników.Następnie przełożyć na blat i wyrabiać 5 - 7 minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej, sprężystej konsystencji.
    Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).W między czasie, ziemniaki dokładnie umyć,pociąć na bardzo cieniutkie pasterki (jak na chipsy).W małym naczyniu zagotować około 1/2 l wody. Do wrzątku wrzucić miętę i plasterki ziemniaków, gotować pod przykryciem około 2 minut(od zawrzenia wody po wrzuceniu kartofli).Wyłączyć gaz i pozostawić w wodzie jeszcze około 2 minuty.Odcedzić.Miętę wyrzucić,a kartofle przełożyć do miseczki,zalać olejem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozmaryn,doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować z niego płaski bocheneko średnicy około 18 cm.Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką.Plasterki kartofli ułożyć dekoracyjnie na chlebku.
    Przykryć delikatnie (nie dociskając) folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.Piec w temperaturze 225' przez około 30 minut.Gdy chleb się za mocno przypieka,przykryć papierem do pieczenia.Upieczony bochenek postukany od dołu powinien wydawać głuchy odgłos.Studzić na kratce.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować