Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni

0 (0 ocen)

Pyszny mięciutki chleb pełnoziarnisty na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika i lnu, idealny dla diabetyków.

Składniki:

  • 200 gram mąki orkiszowej typ 2000
    200 gram mąki żytniej typ 2000
    0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
    0,5 litra letniej wody
    0,5 szklanki płatków orkiszowych
    3 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki ziaren siemienia lnianego
    1 łyżeczka ksylitolu
    1 łyżeczka soli
    Papier do pieczenia
    Forma do pieczenia 30x 14 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb pełnoziarnisty orkiszowo-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, sól, cukier, płatki orkiszowe, ziarna słonecznika oraz lnu, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, najlepiej przez kilka minut. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto chlebowe, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować